maandag 10 april 2023

Stop met het claimen van de feesten

Lieve leukerds en leuke lieverds,

Morgen begint het gewone leven weer, pasen is voorbij.
Een feest waar mijn dochter naar uitkeek. Een grote reden daarvoor zal zijn dat het inhoudt dat we met een groot deel van de familie gaan lunchen. En dat de hoofdkleur geel is. Dat is de favoriete kleur van mijn dochter. O. En uiteraard de chocolade-eitjes. Dochterlief is echt verzot op chocola. Maar omdat ze er nogal druk van wordt, mag ze het niet vaak hebben.

En weet je wat er ook over is? Mijn ergernis die iedere keer weer oplaait bij dit soort feesten. Mijn ergernis rond het gekissebis over wie het meeste recht heeft op een bepaald feest. En eigenlijk alle feesten rond zonnewendes zijn daar gegadigden voor. Dus ook het paasfeest.
Uiteraard claimen de Christenen het omwille van de opstanding van Christus. En ik heb er helemaal niets op tegen. Vier wat je wilt vieren, maak er een mooie gedenkdag van met zijn allen. Maar claim het niet als alleen van jou! Want je hebt nog steeds een paas-tak met allemaal kuikentjes eraan en haasjes en konijntjes. En je eet nog steeds half Barneveld leeg wat betreft de eieren. En dat zijn toch echt overblijfselen uit een oude, heidense traditie.
Kunnen de heidenen het dan opeisen als van hen? Want er waren langer en eerder heidenen dat Christenen. Ook hier luidt het antwoord neen. Simpelweg omdat er meerdere stammen en dus meerdere tradities en gewoonten waren die het feest verschillend uitvoerden. Dus welke was dan als eerste en welke is de juiste?
Daarnaast... Het heeft allemaal zijn oorsprong in het vieren van zaaifeesten, oogstfeesten, standen van de on, reizen van de maan. Kortom... het hele universum en onze plek daarin komt voorbij. Ik ken geen enkele religie of levensbeschouwing die rond de standpunten binnen het jaar geen feesten heeft. Die niet leven met de natuurlijke cyclus en daar (al dan niet religieuze) duiding aan geeft. En zeker in de delen van de wereld waar er echt grote verschillen zijn tussen de seizoenen, worden daar riten en feesten omheen gebouwd.

Persoonlijke conclusie? Waarschijnlijk werden er al paasfeesten en -vuren gevierd nadat de eerste aap het een goed idee vond op die boom uit te komen zetten en op twee benen te gaan lopen. De traditie is in de tussentijd waarschijnlijk nog tig keer veranderd, van inhoud gewijzigd en anders geduid. En de kans dat we het paasfeest over twee eeuwen nog vier op de manier en met de lading van vandaag de dag acht is zeer onwaarschijnlijk.

Dus: Nog een zalig pasen, gezegend pesach en heilig Eostre mensen!!!



Geheel de Uwe,

Mystic M

Geen opmerkingen:

Een reactie posten