woensdag 26 juni 2013

re(ad)view De Peetvader

'De Peetvader' door Mario Puzo.
Originele titel: the Godfather.

De opkomst van de familie Corleone in Amerika en de maffia-wereld. In dit dik 400 pagina’s tellende boek wordt uitgelegd waarom Vito Corleone SiciliĆ« verliet en naar Amerika is gegaan. Ook wordt verhaald hoe en waarom hij de maffia in is gegaan. Hoe hij groot is geworden en de wereld naar zijn hand heeft weten te zetten. Zijn verdriet verteld dat zijn ene zoon Sonny te heethoofdig is en eigenlijk niet geschikt om aan het hoofd van de groep te staan. En de andere zoon  Michael wenst niet het bedrijf in te stromen.
Echter, de opvolger wordt doodgeschoten. En wanneer de vader ook het ziekenhuis in beland en Michael zelf ook gewond raakt en moet vluchten, ziet hij geen andere weg dan zijn vader op te gaan volgen. Ook dit gedeelte wordt uitgebreid verhaald en kleurrijk verteld.

Ondertussen is het beter bekend als film dan boek. Het boek was er echter echt eerder.
Ook is het boek iets anders dan de film. In de film komen een aantal personen niet aan bod of nauwelijks, terwijl deze in het boek toch besproken worden. Deze besprekingen geven een goede extra kijk op hoe het er in de familie Corleone aan toe gaat en maakt hen menselijker en sympathieker.
Ook zitten in het boek saillante en pikante details. Seks wordt niet gemeden en een aantal keer beschreven. Zeker als je even bedenkt dat het boek uitkwam in de jaren 60 en dan ook nog in Amerika, is het best een uitdagend boek.


Ik heb helemaal niets met crimi. Maffia laat me koud, ik wil er niets mee te maken hebben. Puzo kon ik niet naast me neer leggen. Terecht een klassieker. Lezen is mooi en leuk, met een schrijver als Puzo in de buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten