vrijdag 14 oktober 2022

Speel hoog spel, of speel helemaal niet en loop weg.

Speel hoog spel, of speel gewoon helemaal niet en loop weg.


Zowel het tentamen voor de module 'Wie is de Mens' als 'Westerse Filosofie' heb ik zojuist geconverteerd naar een pdf bestand en ingeleverd op de website van school. En de deadline ligt voor beide tentamens op 12 november hè. Ja, ik ben een strebertje.
Maar daar speel ik geen hoog spel mee. Ik speel hoog spel met mijn tentamen filosofie. Óf ik krijg het beste cijfer dat ik me voor kan stellen, óf ik knal naar beneden en mag heel hard gaan trekken om voldoende punten bij elkaar te schrapen zodat ik door mag naar het volgende schooljaar.

Wat was de bedoeling?
We moeten een vraagstelling nemen naar eigen keuze en daar over gaan filosoferen. Als we schrijvers aanhalen moeten we zeggen wie, welk boek en welke pagina. De leraar heeft geen interesse in namedropping, besef dat de kans groot is dat het boek dat jij aanhaalt ook door hem gelezen is.
Je mag het in de vorm gieten die je zelf wilt. Je mag er een hoorspel van maken, een interview, een lied. Wat jij wilt. Als je maar in 2000 tot 3000 woorden laat zien dat je wat van de lessen hebt opgestoken.

Wat heb ik daadwerkelijk gedaan?

Ik heb twee figuren verzonnen, die in de kroeg onder het genot van een kop koffie een beetje flauw gaan converseren. De ene figuur heet Pi en bekijkt alles vanuit rekenkundig oogpunt en de logica, de ander heet Ohmnis, lijkt een halve hippie en bekijkt alles vanuit 'het grote geheel'.
Ik laat ze losgaan op het mysterie van het gebakken ei met kaas. Pi zegt dat de optelsom 3 is, want ei, boter en kaas. Ohmnis beweert dat het getal veel groter is, want het vermeerdert tijdens de transformatie.
Daar komt het in het kort op neer.
Maar, -en nu komt dus de crux- ik haal dus helemaal niemand aan. Dit is allemaal, van A tot Z, uit mijn duim gezogen en mijn gedachtegang. Het laat zien hoe dualistisch ik in dingen kan staan en hoe tegenstrijdig ik kan zijn. Want ik herken mezelf in zowel Pi als Ohmnis. Ik heb geen boek geraadpleegd voor mijn verhaal, me niet laten inspireren door welke filosoof dan ook. Ik heb alleen definities opgezocht van verschillende filosofie stromingen. Ik heb de wiskunde erbij gehaald, twee stromingen gekozen en ben daar vanuit gaan denken over het bakken van dat ei, gezeten in de kroeg. Daar kun je een kleine 2400 woorden aan vuil maken, kan ik je vertellen.

Maar of ik er ook mee weg kom alles aan de kant te gooien en helemaal zelf het wiel uit te gaan vinden, terwijl ik helemaal niet zoveel gelezen heb.....



Geheel de Uwe,


Mystic M

Geen opmerkingen:

Een reactie posten