vrijdag 10 november 2023

Kinder-Filosofie

Lieve leukerds en leuke lieverds,

Lieve leukerds en leuke lieverds,


Een opleiding volgen die bol staat van de ethiek, filosofie en levensbeschouwing is verrijkend te noemen. Niet alleen op professioneel vlak wordt men een beter functionerend mens, ook op persoonlijk vlak valt er aan alle kanten winst te behalen. Je leert immers kritisch naar jezelf te kijken. En je komt erachter waarom je bepaalde dingen doet op de manier waarop je ze doet. Vervolgens kun je dan aanpassingen doorvoeren, wanneer je dat wilt. Je leert beter zelf na te denken. En -eerlijk is eerlijk- je krijgt een grotere woordenschat om je in uit te drukken.


Hoe ik dat weet?


Al jaren roep ik dat er op middelbare scholen les gegeven zou moeten worden in filosofie en ethiek. Dat dit voor tieners heel goed zou zijn. Maar ik kon niet zo goed uitleggen waarom het van belang is. En waarom dat dan echt op alle niveaus gedaan zou moeten worden, niet alleen op havo-niveau en hoger. Nu wel.


Juist omdat filosofie je handvatten geeft om mee te denken en aan reflectie te doen. Om zelf een mening te kunnen vormen en te formuleren. Ethiek en filosofie kunnen op alle niveaus ingezet worden om mensen te helpen met het vormen van een eigen palet aan normen en waarden, naast het trainen van het zelf-denken. En het is de basis van zingeving aan het bestaan, inclusief het voeren van Socratische gesprekken.


Ook op het VMBO is het belangrijk dat men zich leert uitdrukken, na kan denken over het bestaan en voor zichzelf weloverwogen keuzes leert te maken. Dat is immers de basis van het menselijk bestaan.

Daarbij gebruik maken van wetenschappelijke studies en onderzoeken hoeft geen vereiste te zijn. Ook in 'Jip en Janneke taal' kun je nadenken en een idee formuleren. Ook in 'Nijntje zinnen' zou je de gedachte en ideeën moeten kunnen uitleggen. Lukt dat niet, dan moet je dieper op de stof ingaan, dan heb je het nog niet goed genoeg begrepen. Want hoe moeilijk zou het zijn om de brieven van Plato te vertalen naar eenvoudiger Nederlands? Kan men de beeldspraak van het verhaal van de grot uitleggen aan de gemiddelde tiener? Daar zal toch vast een mooie schoolopdracht voor te verzinnen zijn?


En nee, lang niet iedereen zal in staat zijn om Emmanuel Kant te lezen en zijn werken van hoogwaardige kritiek te voorzien. Maar als we filosofisch kunnen doen over het drinken van een glas perzik-likeur (Sartre) kunnen we ook vast wel filosoferen over kabouter Plop. 




Geheel de Uwe, Mystsic M PS: Nu krijg ik spontaan de zin om te ondertekenen met Mystic Plop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten