maandag 26 juni 2023

Verslag Oosterse Filosofie. Zware dobber

Lieve leukerds en leuke lieverds,


Ik ben zo verschrikkelijk stom geweest. En ik swing zo ongelofelijk de pan uit!

Ik ben bezig met mijn tentamen voor Oosterse filosofie. Best pittig. Het is haast meer geschiedenis dan filosofie. Want er zijn nogal wat stromingen en substromingen, die allemaal wat vinden. En vooral reageren op elkaar en zichzelf beter vinden dan de rest. Niets nieuws onder de zon dus. Het is hetzelfde gekibbel als hier in het westen. 
Maar ik ben daar nu dus wel hard over aan het nadenken. En ik heb mezelf flink in de voet geschoten. Ik heb mijn leraar namelijk een verslag in haiku's beloofd. Ja, dat lees je goed. Volledig in haiku's. Alsof het nog niet moeilijk genoeg is, zonder mezelf allerlei restricties op te leggen. En alsof ik me nog niet genoeg suf zoek in boeken, internet en aantekeningen. Grijpend naar lichtstralen en snakkend naar lucht. Ik moest het mezelf nog even een tandje moeilijker maken.

Is er ook nog een lichtpunt in dit gekrakeel? Ja.
Doordat ik limiteer in het moeten schrijven van 17 lettergrepen, moet ik kernachtig gaan denken. Omdenken, anders denken. Andere woorden zoeken om hetzelfde te zeggen. Diep nadenken over wat nu echt de essentie is.
Dat gaat niet zonder slag of stoot. Ik zit met regelmaat gefrustreerd achter mijn computer. Ik zoek naar excuses om iets anders te doen en verzand in onzinnige dingen. Om mezelf na een tijdje toch weer bij de kladden te grijpen en verder te gaan. Het is een gevecht met mezelf, want ik moet mezelf disciplineren.
Maar ik denk na. Op een hele andere manier. Het lijkt alsof er andere wegen worden gelegd in de patronen van mijn brein.

Steen in de rivier
Laat het water anders gaan
Blokkades in mij

Weerstand dus ik zit
Kijk naar binnen en ontvang
Antwoord op mijn vraag

Stil zijn en rustig
Ik gedij op tegenstand
Dat brengt helderheid




Geheel de Uwe,

Mysstic M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten