dinsdag 15 december 2020

De man en vrouw zijn een twee-eenheid, niet apart.

Lieve leukerds en leuke lieverds,

Ondertussen zul jij ook wel doorhebben dat ik meer niet begrijp dan wel.
Soms loop ik hier leuk te preken, maar meestal neem ik je enkel mee in mijn eigen onzekerheid en mijn zoektocht. In de hoop dat jij er ook wat van kunt leren. En misschien, àls er ooit iemand reageert, kan ik daar dan weer wat van opsteken.
Er borrelt nu al weken van alles door me heen. Simpelweg omdat ik veel lees en luister naar wat men te vertellen heeft. Dat is een heerlijke inspiratiebron. En daar valt me iets bij op. Namelijk het gekunstelde idee van de verschillen tussen man en vrouw.

In zo veel religies en culturen worden de verschillen uitgemeten, opgeblazen en vergeleken. En daar begrijp ik werkelijk niets van.
Niet dat ik de verschillen niet erken. Ik zoek ze zelf immers ook op. Mijn hele hormoonhuishouding is erop gericht. -Waarom gebeurt er anders van alles in mijn onderlijf wanneer ik een behaarde borstkas zie en kan een 'kale' borstkas mij minder bekoren? Het is het verschil tussen hem en mij. Want ik heb geen haar daar en ik zorg er ook fanatiek voor dat er zo weinig mogelijk haar bij mij te bespeuren is op allerlei plekken. En waarom heb ik anders iets met kale mannen. Al moet je me serieus niet vragen om een onderbouwde reden. Verder dan 'Op het hoofd van mannen die nadenken groeit geen haar. Dat wordt weggebrand door het harde denkwerk' kom ik ook niet.- De verschillen zijn er en ik ontken niets. Die zijn prachtig en ik vind het wonderlijk om die te zien.
Maar waarom moeten we er gelijk allerlei waarden aan hechten en stempels op drukken? Waarom is de vrouw 'het zwakke geslacht'? Waar komt die onzin vandaan. Waarom is de man superieur?
De man is niet superieur. De man is inderdaad beter in staat fysiek zwaar werk te doen dan een vrouw. Hij is er anatomisch gezien beter op gebouwd. Het schijnt ook zo te zijn dat mannen gemiddeld intelligenter zijn dan vrouwen. Met een gemiddelde van drie hele punten op die idiote IQ test. Drie hele punten mensjes. Wow. Ja. Dat maakt een man echt vele malen intelligenter dan een vrouw. O wacht... Nu sijpelt er wel veel irritatie en sarcasme door.
Een vrouw is beter in het herkennen van kleuren. Daarom heeft een vrouw het over purper en violet, terwijl een man niet verder komt dan 'paars'. Dat is omdat hij een heleboel details daarvan simpelweg niet ziet. -Dus niet meer boos worden als manlief het over witte gordijnen heeft terwijl jij toch echt weet dat de gordijnen crème kleurig zijn, dames. Hij kan er echt niks aan doen.- Een vrouw kan ook sneller schakelen tussen verschillende taken, waardoor het erop lijkt dat ze aan het multi-tasken is.

Maar waarom. Serieus, waarom? Waarom moeten we zeggen dat mannen beter zijn? Waarom is de hele wereld ingericht op mannen en moeten vrouwen zich daar maar een beetje omheen vouwen? Waarom wordt er van vrouwen verwacht dat ze zich aanpassen aan allerlei omstandigheden, terwijl de omstandigheden enkel op mannen berekend zijn? (Kijk voor de grap maar eens naar de mobiele telefoon. De breedte ervan is berekend om de hand van de man. Hij ligt bij mannen veel makkelijker in de hand en is door mannen veel beter met één hand te bedienen dan door vrouwen.) En waarom kunnen we dat niet als één geheel zien?

Ik heb al hele blogs volgeschreven over mijn frustratie dat de vrouw moet volgen en onderdanig moet zijn aan haar man. Dat de hedendaagse maatschappij daar nog steeds op ingericht is. Maar wees eerlijk. Een echte koning wil toch dat zijn koningin ook schittert? Hij wil toch niet dat zij stilletjes op een stoeltje zit en alleen maar ja en amen zegt over alles wat hij roept?
Een ware man hoeft zijn gevoel van mannelijkheid toch niet te bewijzen door haar te onderdrukken? Hij weet immers wat hij waard is en wat hij kan. En wanneer zij schittert in haar kracht, dan geniet hij daarvan en geeft hij haar alle ruimte en kansen. Sterker nog...... Hij zal haar ondersteunen om haar doelen te bereiken. De vrouw doet dat immers naar hem ook.
De vrouw ondersteunt haar man wanneer hij carrière wil maken. Ze geeft hem de ruimte om te studeren, de mogelijkheid om te doen wat nodig is om de juiste stappen te zetten. Dus waarom zou een man beter zijn en alle aandacht naar zich toe moeten trekken?

Ik hoop serieus dat we vanuit de maatschappij wat minder kunnen inhakken op de verschillen. Dat die wat minder worden uitgebeeld. Let wel, je hoeft ze echt niet te ontkennen. Dat zou ook weer onzin zijn. Maar maak er eens wat minder een ding van. En blaas het eens niet meer zo op als dat het ene beter is dan het andere. Want dat is het helemaal niet. Het is gewoon anders, meer niet. En die verschillen moet je vieren en er vervolgens een volmaakte eenheid van maken. Wanneer we met zijn allen zouden besluiten om eens te gaan samenwerken in plaats van alleen maar het ene beter te vinden dan het andere, zouden we een stuk verder komen.




Geheel de Uwe,

Mystic M

Geen opmerkingen:

Een reactie posten