dinsdag 10 november 2020

Beschuldigingen om niets, maken zo veel kapot.

Lieve leukerds en leuke lieverds,

Er moet mij iets van het hart.
Iets dat mij dwarszit, op meerdere niveaus en om meerdere redenen.

Dat hele gedoe met Johnny Depp. Hij heeft een geschil verloren van the Sun en heeft zijn rol in moeten leveren als Grindelwald bij Warner Bros. Dit om het hele gedoe met Amber Heart.

Er is bewezen dat zij niet heilig is en hem het één en ander aan heeft gedaan. Dat hij haar ook wat aan heeft gedaan is misschien aannemelijk, maar tot nu toe niet bewezen. Van haar zijn er bewijzen, van hem niet. En toch wordt zijn carrière vernield, terwijl zij nog vrolijk rond dartelt in de film industrie. Ben ik nu de enige die dit, op zijn zachtst gezegd, niet eerlijk vind? Zou zij niet aan een minstens even hoge boom genageld moeten worden? En dan het liefst in haar onderbroek. (Waarom dat detail, geen idee. Maar ik zie het zo voor me.)
Het leven wordt Johnny nu moedwillig onmogelijk gemaakt. En dat heeft hij niet verdient. Zeker niet zo lang het niet zeker is of waar hij van beschuldigd wordt ook waar is of niet. Want wat is er nu gebeurd met 'onschuldig tot het tegendeel bewezen is'? Moet hij nu in ene gaan bewijzen dat hij niets gedaan heeft? Is dat niet een beetje raar?
Johnnie is een slachtoffer mensen. Van mentaal geweld dat hem wordt aangedaan door de media en die feeks van een meid. Hij wordt brodeloos gemaakt en in een kwaad daglicht gezet, terwijl er nog niks helder is. Dit is mishandeling ten top.

En los van Johnny (goh, zou ik een fan zijn?) maak ik me druk om nog veel meer. Namelijk om het signaal dat het afgeeft en hoe er met dit soort situaties om wordt gegaan. Het maakt echt huiselijk geweld en de slachtoffers daarvan namelijk ongeloofwaardig. Net zoals men destijds het hele #metoo uit elkaar heeft getrokken en dus ongeloofwaardig heeft gemaakt.
Echte slachtoffers van geweld en misbruik in al zijn lelijke vormen, worden nog steeds in de doofpot gestopt. En is een 'mansplaining' cultuur omheen gevormd die iedereen monddood slaat. "Mansplaining' is in dezen dat er vaak tegen de slachtoffers wordt gezegd dat zij er ook hun aandeel in hebben, dat ze het wel uitgelokt zullen hebben, dat soort dingen. Door dit soort gedrag vervalt het slachtoffer vaak in stilzwijgen, voelt zich niet gehoord en niet gewaardeerd en wordt de ellende alleen maar erger. Destijds werd er om het minste of geringste #metoo gebruld, nu worden er termen gebruikt die verwijzen naar geweld. En de verwijzingen komen voort uit situaties die allerminst verkrachting of gewelddadig te noemen zijn. De serieuze en pijnlijke onderwerpen waar duizenden en duizenden vrouwen èn mannen onder gebukt gaan, worden weggehoond en als lachertje afgedaan.

Als oud slachtoffer van zowel geweld als verkrachting, word ik hier heel erg verdrietig van. Ik heb niet het idee dat men serieus neemt wat ons is aangedaan en waar wij mee te maken hebben. Daarnaast lijkt het nu alsof iedereen zo even kan zeggen dat je een verkrachter bent, of een geweldenaar. En dat aan die termen dus niet meer de waarde wordt gegeven die het zou moeten hebben.
Het zijn hele serieuze beschuldigingen, die je niet lichtzinnig moet bezigen. Niet alleen omdat het heel erg is voor de serieuze slachtoffers van deze nare situaties, maar ook omdat je iemand hier volledig mee kapot kunt maken. Wanneer jij iemand een verkrachter noemt, terwijl hij of zij dat helemaal niet is, maak je wel zijn/haar leven stuk. Dus voordat je dat brult omdat hij of zij na die ene one-night-stand toch geen contact meer wilde, denk even na. Wist jij van te voren dat het om één nachtje ging? Zo ja, niet zeuren. Zo nee, dan kun je hem/haar dat kwalijk nemen, maar een term als verkrachter is dan veel te groots. Zodra je vrijwillig mee hebt gedaan en nooit 'nee' hebt gezegd op de acties van de ander, is het geen verkrachting lieverd. Dan is het je eigen domme fout. Je bent teleurgesteld, verdrietig. En dat is naar, maar geeft jou geen recht om die ander van zulke nare dingen te betichten.

Ik hoop serieus dat mensen wat meer na gaan denken over wat ze zeggen en doen. Het zou een hoop slachtoffers kunnen schelen. Van zowel geweld en verkrachting, als slachtoffers die ten onrechte zijn beschuldigd.




Geheel de Uwe,

Mystic M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten